Titovo lice štampano na najvećoj novčanici iz Gvineje


Josip Broz Tito, Jugoslovenski vođa Narodnooslobodilačkog pokreta, od 1980. do 1985. bio je lice na novčanici od 500 sylija, valute daleke zapadno afričke države Gvineje.

Iako dio građana danas traži preimenovanje njegova trga u Zagrebu, Josip Broz Tito nekada je u vanjsko-političkim krugovima uživao veliki ugled. U prilog tome ide i činjenica da je od 1980. do 1985. njegovo lice bilo štampano na najvećoj novčanici gvinejske valute sily.

Republika Gvineja državica je na zapadu afričkog kontinenta, koja je u Titovo vrijeme bila članica Pokreta nesvrstanih, trećeg bloka za vrijeme Hladno ratovoskog svijeta. Tito je, uz indijskog premijera Nehrua i egipatskog predsjednika Nasera bio jedna od najistaknutijih ljudi pokreta, te je zbog svojih zasluga u osnivanju trećeg bloka, vjerojatno, dobio svoju novčanicu u Gvineji.

Sily, što inače znači slon, kasnije je zamijenio gvinejski franak. Novčanice silyja štampale su se u rasponu od jednog do petsto, a Titovo lice bilo je na najvećoj novčanici. Jedini drugi stranac čije je lice štampano na novčanici silyja bio je marokanski kralj Mohammed V.

U franjevačkom samostanu na Košljunu izložen je primjerak novčanice u sklopu zbirke svjetskih valuta, zastarjelih i sadašnjih.